Historie

De historie van het Douwe Boomsma Toernooi is vanaf de beginjaren 70 te koppelen aan de historie van C.V.V.O., echter is de historie van C.V.V.O. een stuk langer.

C.V.V.O. begint direct na de Tweede Wereldoorlog als er een aantal mensen in Lemmer een vereniging wil oprichten voor de plaatselijke jeugd. Deze vereniging moet iets gaan doen op het gebied van ontwikkeling en ontspanning. In juni 1946 wordt dan C.V.V.O. opgericht (Christelijke Vereniging voor Ontwikkeling en Ontspanning). Deze vereniging bestaat uit diverse commissies: zang, declamatie, sport, muziek, film en lezingen. Bij de commissie leeft al snel de gedachte voor de oprichting van een zaterdagvoetbalvereniging, zodat men ook in competitieverband kan spelen.

Op 13 juni 1947 is het dan zover en wordt officieel de zaterdagvoetbalafdeling opgericht, die ook de naam C.V.V.O. draagt. Alleen deze vereniging zal overblijven uit het gehele C.V.V.O. In de naam C.V.V.O. zal dan ontwikkeling verdwijnen en blijft alleen ontspanning over.

Het officiële clubtenue is een wit shirt met een blauwe baan in het midden, een blauwe broek en blauw-witte kousen. In het begin speelt C.V.V.O. alleen uitwedstrijden omdat er geen veld beschikbaar is. Op 16 augustus 1947 krijgt C.V.V.O. haar eerste veld en wel in de Noordoostpolder.

Één van de oprichters van C.V.V.O. is Douwe Boomsma. In het begin van de jaren 70 wordt bij C.V.V.O. het idee geopperd om een toernooi te organiseren voor teams uit de regio. Het idee wordt verder uitgewerkt en zie daar: het Douwe Boomsma Toernooi is geboren.

De eerste jaren wordt het toernooi georganiseerd voor 6 teams uit verenigingen uit de regio Lemmer en omstreken. Op 5 augustus 1977 verhuist C.V.V.O. vanuit de Lemstervaart naar het huidige sportpark (sportpark De Rien) aan de Straatweg en tot op heden is dit nog altijd de plaats waar de vele C.V.V.O. – teams hun thuiswedstrijden afwerken.

Halverwege het eerste decennia van deze eeuw werd besloten om het toernooi nieuw leven in blazen en weer opnieuw op te bouwen tot een toernooi met een groot en goede naamsbekendheid in Friesland en omstreken. Inmiddels draait het toernooi al weer jaren op een goed niveau en zorgt elk jaar de commissie Douwe Boomsma toernooi ervoor dat het toernooi weer fantastisch draait.

Zo mogen we tijdens de jubileumeditie in 2013 (de 40e editie) de eerste deelnemer van een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) verwelkomen op ons toernooi: het D2 – team van FC Groningen / Cambuur waar op dat moment Job Zwager actief was als destijds ex- en inmiddels huidig C.V.V.O. – er actief was. Een jaar later was het de beurt van het D1 – team van BVO FC Emmen.

Eerder gingen we in 2011 tijdens de 38e editie al de landsgrenzen voorbij toen we het JO13-team van Tura 88 uit Duisburg (Duitsland) mochten verwelkomen. Inmiddels hebben we deelnemers mogen verwelkomen uit 10 van de 12 Nederlandse provincies, alleen Zeeland en Limburg ontbreken nog.

Een groter compliment is er niet te bedenken voor de organisatie uit het feit dat blijkt dat er inmiddels al jarenlang de 16 deelnemers uit minimaal 40 aanmeldingen per editie gekozen kunnen worden. Minstens zo belangrijk is dat dit vaak jaarlijks dezelfde teams zijn, waaruit blijkt dat de teams het naar hun zin hebben op het toernooi en (ondanks de vaak grote reistijd en afstand) graag de tocht naar Lemmer maken voor 6 wedstrijden op hoog niveau.

Benieuwd naar welke verenigingen sinds 2007 deel hebben genomen? Bekijk hier de volledige lijst.

Helaas is het in het verleden het overzicht met de toernooiwinnaars verloren gegaan, maar is dit vanaf 2006 goed bewaard gebleven. Ook hebben we sinds de editie van 2013 de verkiezing van Beste Speler en de Beste Keeper en sinds de editie van 2012 de Fair Play Cup geïntroduceerd.