Zaterdag 18 juni 2022 was de dag dat er na ruim 1.100 dagen eindelijk weer een Douwe Boomsma Toernooi georganiseerd kon worden bij C.V.V.O. Om 9.30 uur werd het toernooi begonnen met een centrale opening waarbij alle 16 deelnemers één voor één naar voren werden geroepen en tot slot eind kon aanvoerder Jisse Otten van C.V.V.O.  JO13-1 de nieuwe wisselbeker overhandigen aan voorzitter Peter Koehoorn van de toernooicommissie.

De commissie was er in geslaagd om een mooi gevarieerd deelnemersveld te realiseren met een aantal amateurverenigingen die al eerder actief waren geweest op het toernooi en een aantal nieuwe namen. Zo wist de organisatie maar liefst 5 betaald voetbal organisaties vast te leggen en werd vrijdagavond om 20:30 de laatste deelnemer toegevoegd, Wooter Academy. Waarvoor hartelijk dank!

C.V.V.O. mocht om 10.00 uur het toernooi beginnen met een wedstrijd tegen SC Heerenveen, een wedstrijd die werd gewonnen door de profclub met 0 – 2. Ook FC Emmen, PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en SC Cambuur (met oud C.V.V.O. – speler Siem de Vries in de gelederen) waren afgereisd naar Lemmer om voor de prijzen te strijden.

Onder heerlijke weersomstandigheden werden de wedstrijden van twee keer tien minuten afgewerkt onder toeziend oog van vele bezoekers en een aantal scouts van onder andere Ajax, PSV en SC Cambuur. De organisatie is erin geslaagd om langs elk veld vier ‘balluh crew’ kinderen te plaatsen zodat de wedstrijden snel door konden gaan als er een bal uit het veld ging.

Om 13.00 had elke ploeg de drie poulewedstrijden gespeeld en kon het grote rekenen beginnen: wie zou er tegen wie moeten gaan spelen in de knock-out fase. In de knock-out fase speelde elk team drie wedstrijden, dit betekende: erop of eronder! Het waren stuk voor stuk spannende wedstrijden in het heetst van de strijd die regelmatig met strafschoppen beslist moesten worden. Dit bracht allerlei emoties met zich mee , van juichende spelers die de keeper bedolven tot grote tranen bij de verliezende partij.

Rond 17.00 uur was het dan tijd voor de grote finale en die ging tussen SC Heerenveen en FC Emmen. De ploeg uit Drenthe nam in de eerste helft de leiding, echter wisten de friezen dit te repareren in de tweede helft zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen.  De keeper van SC Heerenveen, Steffen Talsma, bracht zijn team de winst door één van de drie strafschoppen te keren en bewees daarmee terecht te zijn uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi.

Wilhelmus uit Voorburg ging er met de derde plaats vandoor nadat ze Fortuna Wormerveer wisten te verslaan in de troostfinale. Quick Boys uit Katwijk werd door de scheidsrechters gekozen tot sportiefste ploeg van het toernooi en Ruben Maas van Wilhelmus werd gekozen tot beste speler .

“We kunnen als organisatie terugkijken op een zeer geslaagd toernooi met veel waardering vanuit de deelnemende ploegen en de toeschouwers. Vanuit diverse kanten kregen we de complimenten voor de professionele aanpak van het toernooi en de extra aandacht voor de deelnemende teams” aldus Peter Koehoorn, voorzitter van de organisatiecommissie.

Binnen de commissie nemen wij afscheid van Bart van der Zee, die na 7 edities de commissie gaat verlaten. Hij werd bedankt voor zijn inzet de afgelopen jaren.

De commissie van het Douwe Boomsma Toernooi wil alle vrijwilligers, kantinepersoneel, de “balluh crew” kinderen, sponsoren, toeschouwers en deelnemende teams bedanken voor het mede mogelijk maken van het toernooi.

De 48e editie zal plaatsvinden op zaterdag 3 juni 2023! Tot dan!

De volledige uitslag van de 47e editie van het Douwe Boomsma Toernooi:

 1. SC Heerenveen (Heerenveen)
 2. FC Emmen (Emmen)
 3. Wilhelmus (Voorburg)
 4. Fortuna Wormerveer (Wormerveer)
 5. Quick Boys (Katwijk)
 6. Go Ahead Eagles (Deventer)
 7. Zeeburgia (Amsterdam)
 8. PEC Zwolle (Zwolle)
 9. C.V.V.O. (Lemmer)
 10. AFC ’34 (Alkmaar)
 11. Wooter Academy (Amstelveen)
 12. Koninklijke HFC (Haarlem)
 13. Quick ’20 (Oldenzaal)
 14. SC Cambuur (Leeuwarden)
 15. Blauw Wit ’34 (Leeuwarden)
 16. FC Abcoude (Abcoude)